Judo - Intrebari frecvente

1. Ce inseamna Judo?

Literar se traduce "calea supletei" (ju - suplete, do - cale).

Principiul Ju - Ju inseamna suplu, armonios, adaptabil, bland. In Ju nu este vorba de lipsa de vigoare ci de flexibilitate, flexibilitatea corpului si a spiritului. Jigoro Kano, intemeietorul acestei arte martiale, a valorificat principiul Ju pornind de la un exemplu din natura : Cand o tulpina de bambus se inmoaie sub greutatea zapezii sau a unei pasari, atat zapada cat si pasarea aluneca de pe ea si tulpina de bambus eliberata de povara se indreapta cu atat mai multa forta si rapiditate cu cat a fost mai impovarata. Ju implica pe langa flexibilitate, suplete si vigoare, si rapiditate - te supui pentru a invinge apoi.

Principiul Do - Do inseamna drum, cale. Este calea spre perfectiune, spre perfectiunea de sine. sa-ti domini prin spirit reactiile si sentimentele inseamna ECHILIBRU, iar echilibrul este drumul sau calea de a fi si de a te comporta moral si social pentru a ajunge la telul final al omului - integrarea sa armonioasa in legile universului.

2. Este Judo un sport pentru toata lumea?

Da! Judo este un sport de masa! Din pacate in Romania situatia lui se inrautateste si incet-incet incepe sa pluteasca deasupra Judo-lui romanesc o aura de intangibiliate care nu face decat sa dauneze sportului. Nu oricine poate deveni campion olimpic, dar acesta e un adevar valabil in orice sport! Romania a cucerit in 2008 prima medalie olimpica de aur la Judo si cred acum este un moment prielnic pentru promovarea Judo-ului. Si ma refer aici nu numai catre posibilii viitori performeri, ci catre toata lumea. Motivatiile practicantilor de Judo sunt diferite si fiecare isi defineste propria perceptie a acestui sport, iar noi suntem aici pentru a promova aceasta disciplina, pentru a incerca sa deschidem usa catre Judo pentru cat mai multe persoane.

As vrea la intrebarea aceasta sa fac o paralela cu fotbalul care se gaseste la celalalt pol al mediatizarii contemporane. Asa cum unii joaca fotbal pentru a devenii campioni mondiali, iar altii joaca fotbal miercurea seara cu colegii de serviciu, asa se petrec lucrurile si in Judo. Unii sportivi se lupta pentru medalii olimpice sau mondiale, iar altii fac antrenamente de doua sau trei ori pe saptamana doar pentru dezvoltarea lor personala, fara a fi sportivi de perfomanta.

3. Este Judo un sport greu de invatat?

Tot atat de greu pe cat este cititul. Doar ca iti solicita alte aptitudini. Pe care le avem si marea majoritatea a persoanelor nici nu stiu ca le au. Necesita doar exercitiu.

4. Care este varsta ideala pentru judo?

Nu exista o varsta ideala! Este un sport pentru toate varstele. Daca ne gandim la Judo ca si activitate competitionala, criteriile sunt mai dure, pentru ca viata sportiva este destul de limitata. Si in acest caz, ca la toate sporturile, pregatirea trebuie sa inceapa din copilarie.

Dar asa cum am spus la inceput, nu toata lumea se inscrie in cursa pentru o medalie olimpica. Judo este un sport care poate fi inceput la orice varsta. Spun orice varsta si asa este, dar in practica lucrurile se nuanteaza. Nu cred sa fi cunoscut persoane care sa fi inceput la peste 50 de ani. Cei mai predispusi sa inceapa Judo ca si sport nou sunt tineri intre 18 si 35 de ani.

5. Nu este Judo un sport dur, in care se risca accidentari?

Cine vine la Judo trebuie sa inteleaga ca vine la un sport de contact. Si acesta este baza de plecare a discutiei noastre. Comparativ cu alte sporturi de contact, Judo are un loc privilegiat. Asa cum spune si denumirea (“calea supletei”), Judo nu pune accentul pe duritate. Ca si origine, Judo este desprins dintr-o arta martiala si anume Ju-Jitsu. Scopul unei arte martiale este distrugerea adversarului. In Judo, adversarul trebuie infrant, dar in acelasi timp i se protejeaza integritatea corporala. Acesta este unul din motivele pentru care Judo se preda in toate scolile de politie din lume. Revenind la intrebare si vorbind concret, studiul Judo-ului incepe prin “scoala caderilor”. Acestea sunt niste metode prin care individual se autoprotejeaza in momentul in care este proiectat la sol. Nici nu are rost sa mentionez utilitatea acestora in viata cotidiana, pentru ca este mult prea evidenta, dar rolul lor este vital in activiatea sportiva.

Referitor la accidentari situatia este ca in toate celelalte sporturi. Parerea mea este ca la Judo exista chiar riscuri mai mici decat in alta parte, chiar din prisma faptului ca sportivii sunt constienti de riscurile care exista si se autoprotejeaza. Sa va dau un exemplu minor: in momentul in care te lupti pe o saltea cu un adversar si scopul luptei este sa il proiectezi pe adversar, iti iei niste masuri de precautie; dar daca scopul este sa introduci mingea de fotbal in plasa adversa, iar in momentul in care alergi cu mingea la picior, cineva are grija sa te blocheze, s-ar putea sa ajungi la sol printr-o aterizare fortata care este extrem de periculoasa.

6. Este Judo un sport solicitant din punct de vedere fizic?

Da! Judo este un sport complex, compus atat din miscari aerobe, cat si anaerobe. Este un sport in care te pregateste fizic, care iti creeaza o buna conditie fizica si care te mentine la un nivel ridicat al performantelor.